headerphoto
Eastern Political and Economical News
PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Vineri, 26 Martie 2010 10:46

 

Vali Tivadar

 

Omul de afaceri rus, Aleksandr Lebedev si compania britanica Independent News & Media au incheiat afacerea prin care Lebedev devine proprietarul ziarului The Indepedent. Conform comunicatului oficial Independent News & Media PLC este bucuroasa sa declare ca afacerea cu privire la vanzarea The Independent si The Independent on Sunday catre compania Independent Print Limited (IPL), controlata de familia domnului Aleksandr Lebedev s-a incheiat. IPL va primi toate drepturile asupra The Independent, The Independent on Sunday si site-ul corespunzator.

Lebedev a platit pentru ziar un pret simbolic. In urmatoarele 10 luni compania britanica va plati intreaga suma catre Lebedev, in schimb acesta se obliga sa plateasca toate datoriile ziarului.

 

 

Ultima actualizare în Vineri, 26 Martie 2010 12:15
 
Grecia va primi un credit in valoare de 20-30 de miliarde de euro PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Vineri, 26 Martie 2010 10:45

 

Vali Tivadar

 

Toate cele 16 tari din zona euro au ieri sustinut planul de acordare a unui ajutor financiar urgent economiei Greciei. Creditul va fi asigurat in proportie de 2/3 din bugetul tarilor UE, iar o treime din fondurile FMI. Initiatorii planului au fost Germania si Franta. Angela Merkel a mentionat ca in cel mai rau caz statul elen poate spera sa obtina un  ajutor dublu  atat din partea partenerilor din UE, cat si de la FMI. In acelasi timp Markel si Sarkozy au declarat ca in conditiile situatiei actuale in zona euro masurile de supraveghere economica trebuie sa sporeasca. Decizia a fost luata ieri de liderii uniunii Europene in cadrul intalnirii de la Buxelles, in mare parte influentata de scaderea cursului euro pe pietele mondiale, ca efect al crizei economice din Grecia.

 

 
Pretul gazului rusesc pentru Ucraina va depinde de cantitatea cumparata PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Joi, 25 Martie 2010 16:47

 

Vali Tivadar

 

Alexei Miller, seful  Gazprom a declarat ca pretul gazului rusesc pentru Ucraina va depinde de cantitatea cumparata. Declaratia a fost facut la intalnirea dintre vice-premierul  ucrainean Nikolai Azarov cu reprezentantii  Gazprom . Problema gazului este unul dintre subiectele discutate la intalnirea dintre Azarov si preimireul rus Vladimir Putin.

 

 
Scad sansele proiectului Nabucco PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Joi, 25 Martie 2010 16:27

 

Vali Tivadar

 

Iranul si Pakistanul au semnat o intelegere cu privire la constructia unui gazoduct. Ca urmare se va construi un gazoduct cu o lungime de 2,1 mii de km, prin care gazul extras in Iran va fi furnizat in provinciile pakistaneze Sind si Belugistan. Intelegerea a fost semnata in Turcia. Conform informatiilor Ministerului Petrolului si Resurselor Naturale constructia a inceput imediat dupa semnarea intelegerii. Costurile constructiei se vor ridica la 3-4 miliarde de dolari, iar fiecare dintre parti va fi responsabila pentru constructia gazoductului pe teritoriul sau. Capacitatea primei portiuni a gazoductului va fi de 11 miliarde de metri cubi pe an care se va dubla in viitor. Gazul provine din regiunea Golfului Persic, zacamantul iranian fiind unul dintre cele mai mari din lume. El este apreciat la 8-14 trilioane de metri cubi, de doua ori mai mult decat Shtokman din Rusia. Partea iraniana considera ca in perspectiva extragerea gazului iranian poate sa cresca la 150 miliarde de metri cubi pe an. Pakistanul va rezolva cu succes problema energetica.

Initial la proiect trebuia sa participe si India, iar proiectul sa primeasca denumirea de Pace si ar contribui la solutionarea diferendului indo-pakistanez. Insa acest proiect nu s-a realizat din cauza inrautatirii relatiilor dintre cele doua parti. Totusi expertii cred in revenirea Indiei.

Semnarea acordului irano-pakistanez poate duce la esuarea planurilor contructiei gazoductului Nabucco, care ar trebui sa livreze anual in UE 31 de miliarde de metri cubi din zona Marii Caspice. In prezent Nabucco are ca punct de pornire doar 7-9 miliarde de metri cubi de gaz azer, din care motiv participantii la proiect sperau ca Iranul sa participe la realizarea proiectului Nabucco.

 

 
Care este dimensiunea mitei in Rusia ? PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Joi, 25 Martie 2010 16:26

 

Vali Tivadar

 

Departamentul Securitatii Economice al MAI al Rusiei a facut publica o statistica interesanta. Conform acesteia in anul 2009 in Rusia mita medie a deposit nivelul de 23 de mii de ruble in comparative cu 9 mii de ruble in anul 2008. Dimensiunea mitei si a coruptiei a depasit in anul trecut 23 de mii de ruble. Astfel in anul 2009 au fost descoperite 4,3 mii de delicte indreptate impotriva interesului de serviciu in organizatii comerciale, din care de 4,2 mii de delicte se ocupa organele afacerilor interne. Din acestea 1,7 mii sunt legate de mite . In anul 2009 4 mii de persoane au fost retinute pentru faptul acordarii mitei. Adjunctul sefului DES a MAI Rusiei Aleksandr Nazarov a mentionat ca, cel mai probabil,  in anul 2010 situatia nu se va schimba, chiar daca in ultimele luni ale anului curent se observa o scadere a acestui gen de infractiuni.

 

 

 

 
PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Joi, 25 Martie 2010 16:25

 

Vali Tivadar

 

Nikolai Azarov, prim-ministrul Ucrainei s-a intalnit astazi cu Alexei Miller, presedintele  Gazprom.  In timpul intrevederii s-au discutat desfasurarea contractelor de lunga durata pentru livrarea si tranzitarea gazului, perspectivele colaborarii in domeniul industriei gazului. In mod special discutia s-a axat pe problema umplerii la volum maxim a conductelor ucrainene, sufecienta pentru asigurarea tranzitarii fara probleme a gazului din Rusia in Europa in perioada de toamna si iarna 2010-2011. O alta problema pusa in discutie a fost aprovizionarea cu gaz a populatiei Ucrainei. Ambele parti au apreciat discutia ca fiind una constructiva.

Tot astazi Nikolai Azarov urmeaza sa se intalneasca cu seful guvernului Federatiei Ruse, Vladimir Putin. Analistii cred ca cei doi vor discuta termenii si ordinea de zi a Comitetului pentru dezvoltare economica a Comisiei Interstatale Ruso-Ucrainene.

Alte probleme puse in discutie vor  fi cooperarea ruso-ucraineana in domeniul industrial, sfera tehnologiilor inalte constructia de masini, spatiul cosmic si al energiei atomice.

In anul 2009 Ucraina a fost cel de-al saselea ca dimensiuni partener comercial al Rusiei dupa Olanda, Germania, China, Italia si Belarus.

 

 

 
Ucraina conditionata de UE PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Joi, 25 Martie 2010 10:15

Silvan Codreanu 

Uniunea Europeana va aloca 610 milioane euro ajutor suplimenatr Ucrainei, daca aceasta va relua negocierile cu Fondul Monetar International privind ultima transa a imprumutului convenit, suspendata de FMI, a declarat comisarul pentru extindere Stefan Fule. In conditiile in care Kievul accepta sa faca reformele necesare, Uniunea Europeana este dispusa sa ii ofere o sustinere concreta. De exemplu, daca Ucraina onoreaza din nou intelegerile cu FMI, privind imprumutul stand-by, Uniunea Europeana ii va acorda un ajutor macroeconomic suplimentar, cu o suma totala de 610 milioane de euro, a afirmat Fule, citat de NewsIn. In toamna anului 2008, Fondul Monetar International a luat decizia de a acorda Ucrainei un credit de sustinere de circa 17 miliarde de dolari. Ucraina a primit trei transe, in valoare totala de 10,425 miliarde de dolari. Cea de a patra, de peste trei miliarde de dolari, ar urma sa fie deblocata in noiembrie 2009, dar partea ucraineana a incalcat o parte dintre angajamentele luate fata de FMI, ceea ce a determinat Fondul sa isi suspende cooperarea cu Kievul.

 
Sondaj de opinie asupra SUA PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Joi, 25 Martie 2010 10:14

Silvan Codreanu

Aproape trei sferturi dintre rusi considera SUA o tara agresoare care aspira sa controleze intreaga lume, potrivit unui sondaj publicat miercuri, in timp ce relatiile dintre cele doua tari s-au ameliorat recent. La intrebarea Sunt Statele Unite un agresor care aspira sa preia controlul asupra lumii?, 73% dintre respondenti au spus da, potrivit sondajului efectuat de Centrul rus independent Levada, proportie aproape similara cu cea din februarie 2003 (75%). Numai 8% au spus da la intrebarea SUA militeaza pentru pace, democratie si ordine in lume?, in timp ce 19% nu s-au putut pronunta, potrivit sondajului realizat in perioada 26 februarie-2 martie pe un esantion de 1.600 de rusi, relateaza NewsIn, citand AFP.De la sosirea la putere in ianuarie 2009, Barack Obama a acordat atentie ameliorarii relatiilor cu Moscova. Ele au devenit tensionate sub administratia Bush, din cauza divergentelor pe tema razboiului ruso-georgian si pe chestiunea apararii antiracheta.

 

 
Comisia parlamentara de la Chisinau continua ancheta PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Joi, 25 Martie 2010 10:13

Silvan Codreanu

Nu exista dovezi ale implicarii Romaniei in organizarea protestelor de la 7 aprilie, de la Chisinau, potrivit informatiilor obtinute de comisia ce ancheteaza evenimentele, a declarat Vitalie Nagacevschi, precizand ca din punctul sau de vedere nu a fost vorba de o lovitura de stat. Pana la sfarsitul lunii martie, raportul comisiei va fi facut public. Acesta va contine declaratiile tuturor celor care au fost audiati in cadrul Comisiei parlamentare speciale pentru anchetarea evenimentelor din aprilie 2009, dar si a celor care urmeaza sa fie audiati. La fel membrii comisiei vor veni cu concluzii in acest sens, a declarat presedintele comisiei parlamentare, Vitalie Nagacevschi, relateaza portalul UNIMEDIA, citat de NewsIn. El a adaugat ca, deocamdata, din informatiile obtinute de Comisie, nu exista dovezi de implicare a Romaniei in organizarea evenimentelor din aprilie 2009. In cadrul Comisiei parlamentare pentru anchetarea evenimentelor din aprilie 2009 urmeaza sa fie audiat presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, premierul Vlad Filat si fostul sef al Guvernului comunist de la Chisinau, Zinaida Greceanai. La un an de la evenimentele postelectorale marcate de violente din Republica Moldova, fostul presedinte Vladimir Voronin continua sa acuze Romania si actuala guvernare de la Chisinau de implicare intr-o incercare de lovitura de stat.

 
<< Început < Anterior 2191 2192 2193 2194 2195 2196 2197 2198 2199 2200 Următor > Sfârşit >>

Pagina 2196 din 2205

LoginArhiva de articole

< Mai 2018 >
Lu Ma Mi Jo Vi Du
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Reclama

Donatie PayPal

Puteti dona prin PayPal pentru a ajuta acest site:

Amount: