headerphoto
Eastern Political and Economical News
PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Duminică, 28 Martie 2010 15:52


Vali Tivadar

 

Ministrul afaceriloe externe a Ucrainei Konstantin Grishenko a declarat in fata jurnalistilor ucraineni ca una dintre cele mai acute necesitati ale Ucrainei este colaborarea cu Rusia.  Fara aceasta dezvoltarea tarii nu poate fi asigurata atat intr-o perspectiva de scurta durata, cat si in cea medie si de lunga durata. In mod special in realizarea unor proiecte serioase, sa spunem, in domeniul energeticii nucleare, constructiei de masini, transportului, agricultura, nu putem sa reusim fara Rusia , a declarat Grishenko. Cu toate ca UE ramane o prioritate pentru Ucraina,  UE reprezinta punctul de greutate al intereselor noastre ,  din care motiv si politica noastra se va sprijini pe necesitatea atingerii acestui scop cat mai repede posibil , totusi, cea mai importanta si urgenta sarcina este restabilirea relatiilor de parteneriat si prietenie cu Federatia Rusa.

Konstantin Grishenko a facut aceste declaratii in timpul forumul de la Bruxelles, desfasurat anual.

 

 

 
Fidel si Raoul Castro decorati de presedintele Ucrainei PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Duminică, 28 Martie 2010 15:48

 

Vali Tivadar

 

Fidel Castro, secretarul partidului comunist din Cuba si Raoul Castro, presedintele Consiliului de Stat din Cuba au primit decoratii din partea presedintelui Ucrainei Viktor Yanukovici. Conform formularii oficiale cei doi frati au fost decorate pentru contributia personala in dezvoltarea relatiilor ucraino-cubaneze Fidel Castro a primit medalia Pentru merit, iar fratele sau cea mai inalta distinctie a Ucrainei medalia Yaroslav cel Intelept.

Yanukovici a mai decorat cativa cetateni ai Cubei care lucreaza in sectorul sanatatii. Acestia au participat la programul de reabilitare al copiilor ucraineni, care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la centrala atomica de la Cernobal.

 


 

Ultima actualizare în Duminică, 28 Martie 2010 19:51
 
Liturghie ortodoxa la ambasada Rusiei din Kabul PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Duminică, 28 Martie 2010 15:46

Vali Tivadar

 

Ieri in incinta ambasadei Rusiei de la Kabul s-a savarsit prima liturghie ortodoxa in memoria soldatilor sovietici cazuti pe teritoriul Afganistanului. Liturghia a fost oficiata de preotul Petr Gaiduk cu binecuvantarea patriarhului Rusiei Kiril. In acelasi timp a fost sfintit si monumentul dedicat militarilor sovietici morti in Afganistan. La slujba au participat lucratorii ambasadei ruse si membrii familiilor acestora. In timpul serviciului divin ei au aprins lumanari si au ascultat rugaciuni. Preotul Petr Gaiduk a spus ca   au trecut deja 21 de ani de cand ultimul soldat sovietic a parasit pamantul Afganistanului, sa ne rugam pentru sufletele celor care au murit in pamant strain si cei care au murit mai tarziu acasa din cauza ranilor, Fie ca ei sa se roage din Ceruri pentru noi pacatosii ramasi aici pe pamant . Cei prezenti au depus ramuri de palmier la monumentul militarilor sovietici morti in Afganistan.

De mentionat ca in timpul ocupatiei sovietice din Afganistan au murit si au disparut fara urma mii de militari sovietici de diferite nationalitati.

In capitala Afganistanului ultima slujba ortodoxa a avut loc atunci cand misiunea Rusiei sovietice a inlocuit misiunea tarista, adica la inceputul secolului XX.

 

 

Ultima actualizare în Luni, 29 Martie 2010 00:12
 
PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Duminică, 28 Martie 2010 15:43


Vali Tivadar

 

 Gazprom  intentioneaza sa achizitioneze una dintre cele mai mari retele de statii peco din Marea Britanie. In saptamana ce urmeaza se asteapta ca marele gigant rus sa faca o propunere cu privire la cumpararea unei retele compuse din 800 de peco si a uzinei de prelucrare a petrolului din comitatul Lincolnshire.

Actiunile pe care ar putea fi cumparate de  Gazprom  au fost scoase la vanzare de compania petroliera franceza  Total , care a atras banca de investitii  JP Morgan , pentru a parasi afacerea din Marea Britanie. Activele  Total  din Marea Britanie sunt apreciate la 1 miliard de lire sterline (1,48 de miliarde de dolari).

Propunerea companiei  Gazprom  controlata de Kremlin, ar putea provoca ingrijorarea serioasa a guvernului britanic. In present o jumatate dintre intreprinderile de prelucrare a petrolului din Marea Britanica, construite intre anii 1960-70 sunt scoase la vanzare, in timp ce marile companii au tendinta sa paraseasca piata britanica marginalizata si cu o crestere lenta, cautand sa intre pe pietele europene.

 

 
Transe noi din partea FMI pentru Bosnia-Hertegovina si Ungaria PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Vineri, 26 Martie 2010 12:12

Silvan Codreanu

FMI a aprobat deblocarea unei transe de 138,4 milioane euro din creditul pentru Bosnia-Hertegovina si o alta transa pentru Ungaria. Aprobarea FMI a venit ca urmare a faptului ca statul a facut progrese in reducerea cheltuielilor bugetare. Oficialii din Bosnia au aprobat reducerea cheltuielilor bugetare in luna februarie, facilitand acordarea transei, dupa ce FMI a avertizat la finalul lunii ianuarie ca va intarzia plata transelor din cadrul creditului de 1,2 miliarde euro in cazul in care situatia bugetului nu se va ameliora. Bosnia a urmat exemplul Serbiei si altor natiuni europene, cerand ajutor de la FMI, pentru a putea face fata recesiunii. Economia Bosniei ar putea creste cu 0,5% in acest an, dupa ce s-a comprimat cu 3,2% in 2009. Ultima transa aduce valoarea fondurilor virate de FMI Bosniei la 304,4 milioane euro. Miercuri seara, FMI a anuntat ca a deblocat o noua transa din imprumutul pentru Ungaria, in valoare de 2,4 miliarde euro, pe care Ungaria a anuntat deja ca nu intentioneaza sa o contracteze. Pe 15 februarie, guvernul ungar si Comisia Europeana au anuntat ca Ungaria nu intentioneaza sa contracteze sumele puse la dispozitie de FMI. Ungaria a obtinut in noiembrie 2008 un credit de 20 miliarde euro de la FMI, UE si Banca Mondiala. Dupa ce a contractat trei transe din credit, in valoare totala de 8,7 miliarde euro, Ungaria a anuntat in noiembrie 2009 ca nu va mai apela la aceasta linie de credit, pe fondul revenirii increderii investitorilor in economie.

Sursa: NewsIn

 


 
PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Vineri, 26 Martie 2010 12:11

Silvan Codreanu

Comisia Europeana a lansat o procedura inedita si controversata de cooperare intensificata in cadrul UE pentru facilitarea divorturilor in cuplurile binationale. Comisarul pentru justitie, Viviane Reding, a declarat, potrivit AFP, citata de NewsIn, ca
Este prima data in istoria UE cand CE propune acest mecanism, prevazut din 1997 in Tratatul de la Amsterdam. Cooperarea intensificata - ce permite unui mic numar de state sa actioneze fara a astepta ca toate sa fie de acord - este prevazuta in tratate, dar nu a fost folosita niciodata, pentru ca este considerata un factor de conflict. Zece state - Romania, Ungaria, Austria, Spania, Italia, Slovenia, Luxemburg, Grecia, Bulgaria si Franta - au dorit activarea acestei proceduri, pentru a combate refuzul prezentat de Suedia la propunerile CE ce vizau sa ajute cuplurile binationale europene sa infrunte jungla legislatiilor complexe si uneori restrictive ale statelor in privinta divorturilor. Propunerea le da cuplurilor posibilitatea de a alege tara a carei lege se va aplica in divort. Anual, in UE sunt celebrate circa 350.000 de casatorii binationale si sunt pronuntate 170.000 de divorturi. Mai multe state sunt pregatite sa se alature initiativei, a mai spus Reding, care a refuzat sa faca precizari.

 

 
Nichita Stanescu la comemorare PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Vineri, 26 Martie 2010 12:10

Silvan Codreanu

Nichita Stanescu, unul dintre cei mai valorosi poeti romani, va fi celebrat in orasul italian Lucca (Toscana), comemorand 27 de ani de la moartea poetului. Poeta si artista romana stabilita in Italia, Ana-Olimpia, organizeaza in data de 31 martie 2010, evenimentul Nichita Stanescu (1933-1983) - Il poeta poliedrico/ Piccola incursione nella poesia romena contemporanea// Nichita Stanescu - Poetul poliedric / Mica incursiune in poezia romana contemporana. Serata de poezie va fi gazduita de unul dintre cele mai cunoscute locuri pentru arta si lectura din Lucca , Libraria Edison, ce isi are sediul in unul dintre numeroasele palate lucchese, Palazzo Cenami/Palatul Cenami. Romanca spera ca acesta va fi un bun prilej pentru scena artistica locala de a descoperi inestimabila valoare a unui poet roman contemporan, intr-un moment in care tot ceea ce inseamna romanesc este prea usor stigmatizat in Peninsula. Vor vorbi despre creatia marelui poet roman, Dario Briganti, Maria Pia Moschini, cunoscuti pe scena culturala toscana si Ana-Olimpia, reprezentanta a comunitatii romanesti din Provincia Lucca. Ana-Olimpia locuieste in Italia de mai multi ani. Aici a fost laureata a concursului national de poezie Ungaretti- sectia Haiku. A publicat inca din anul 1992 poezie haiku, in diverse reviste, ziare si antologii in Romania, Japonia, SUA, Croatia, Franta si Italia. A publicat eseul in limba italiana Il gioco e la dominante dei sensi nello haikuIl haiku guardato dalla prospettiva PNL/ Jocul si dominanta simturilor in haiku sau haiku-ul privit din perspectiva PNL (Programarii Neuro Lingvistice). Semneaza si se afirma in spatiul public italian cu prenumele Ana-Olimpia, pentru ca astfel isi poate defini cel mai corect personalitatea artistica. In mica si cocheta asezare toscana Lucca, Ana-Olimpia scrie si raspandeste lectii de haiku si iubire pentru poezie.

 
Acord intre SUA si Rusia PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Vineri, 26 Martie 2010 12:07

Silvan Codreanu

Rusia si SUA au ajuns la un acord asupra tuturor documentelor de semnat in noul tratat de dezarmare nucleara ce va urma START 1, a declarat marti o sursa de la Kremlin, precizand ca semnarea va avea loc probabil la Praga. Praga este considerata locul cel mai probabil pentru semnarea noului acord START, a subliniat ea. Si ambasadorul rus in Cehia, Aleksei Fedotov, a confirmat intentia Rusiei de a semna la Praga noul tratat. Presa rusa a scris ca cele doua tari ar vrea ca tratatul ce va urma START 1 sa fie semnat inainte de summitul pentru securitate nucleara din 12-13 aprilie, din Statele Unite, relateaza AFP, conform NewsIn. Luni, viceministrul rus de externe, Serghei Riabkov, a declarat ca noul tratat de dezarmare nucleara START va fi gata in urmatoarele zile. Statele Unite si Rusia negociaza un nou acord privind reducerea armamentului strategic de la intalnirea presedintilor Dmitri Medvedev si Barack Obama, in aprilie 2009, dar finalizarea documentului a fost terigversata. Principala controversa care apasa asupra negocierilor este proiectul american de aparare antiracheta din Europa de Est, in cadrul caruia Romania se pregateste sa gazduiasca interceptori, spre nemultumirea Moscovei.

 
Gazul rusesc in schimbul prieteniei Ucrainei PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Vineri, 26 Martie 2010 10:47

 

Vali Tivadar

 

In cadrul intalnirii de ieri intre prim-ministrul Ucrainei, Nikolai Azarov si Vladimir Putin cele doua parti au ajuns ca concluzia ca este absolut necesara  restabilirea in totalitate a relatiilor intre cele doua tari.

Nikolai Azarov i-a propus lui Putin  sa uite ceea ce a fost intre cele doua parti in ultimii cinsprezece ani, sa intoarca pagina si sa inaugureze un nou inceput . Azarov a declarat ca Ucraina a venit la tratative cu Rusia nu numai in problema gazului, ci propune alte noi 12 proiecte economice. Printre acestea se afla proiecte de cooperare in domeniul energiei nucleare, constructiei de avioane, spatiului cosmic, tehnologii nucleare. Conform lui Azarov, proiectele trebuie sa activizeze colaborarea intre cele doua tari si sa contribuie la procesul de integrare a Ucrainei in spatiul CSI. In acelasi timp apropierea de Rusia va duce in mod logic la o colaborare mai stransa in cadrul spatiului Rusia Kazahstan - Belarus.

 

 
<< Început < Anterior 2191 2192 2193 2194 2195 2196 2197 2198 2199 2200 Următor > Sfârşit >>

Pagina 2195 din 2205

LoginArhiva de articole

< Mai 2018 >
Lu Ma Mi Jo Vi Du
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Reclama

Donatie PayPal

Puteti dona prin PayPal pentru a ajuta acest site:

Amount: