headerphoto
Eastern Political and Economical News
Mai multe informatii publice despre beneficiarii de fonduri comunitare, publicate de Comisia Europeana PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Vineri, 09 Iulie 2010 18:08


Comisia Europeana a publicat lista beneficiarilor de fonduri UE in 2009 in domenii de politica precum cercetarea, educatia si cultura, energia si transporturile sau ajutorul extern. "Baza de date online, care contine in prezent peste 114 000 de intrari, incepand cu anul 2007, a fost actualizata pentru a suplimenta numarul criteriilor de cautare", se arata intr-un comunicat al Executivului de la Bruxelles. Potrivit informatiilor din portal, aceasta este diferita de informatiile despre fondurile administrate de autoritatile nationale, in numele Comisiei Europene (n.r. de exemplu, programele operationale cu fonduri structurale).

De asemenea, aceasta furnizeaza acum informaii i cu privire la cheltuielile administrative ale Comisiei. Janusz Lewandowski, comisarul UE pentru buget si programare financiara, a declarat ca prin aceasta baza de date este facilitat accesul cetatenilor europeni la informatii detaliate privind beneficiarii granturilor acordate de UE si contractelor incheiate cu UE. Consider ca aceasta va contribui la ameliorarea responsabilizarii si a calitatii cheltuielilor UE.

Sistemul de transparenta financiara (STF) a fost lansat in 2008 si furnizeaza informatii privind beneficiarii liniilor bugetare gestionate direct de catre Comisie si agentiile sale executive. Datele sunt accesibile prin intermediul unui motor de cautare pe internet, acesta dispunand de mai multe criterii de cautare, ca de exemplu

tara beneficiarului, titlul programului sau suma. Informatiile sunt extrase din conturile Comisiei si se bazeaza pe sumele angajate in buget pentru un anumit beneficiar. In acest an, baza de date include pentru prima data contractele de achizitii publice incheiate de catre Comisie pentru administrarea sa zilnica.

STF furnizeaza date cu privire la circa 20% din bugetul UE, i anume partea gestionata direct de catre Comisie. Restul bugetului UE este gestionat in principal de administraiile naionale, responsabilitatea publicarii numelor beneficiarilor revenindu-le acestora.

 

 
Ministerul Economiei: La proiectul South Stream ar putea participa atat Bulgaria, cat si Romania PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Vineri, 09 Iulie 2010 18:07


Decizia Bulgariei de a participa la realizarea gazoductului South Stream nu influenteaza o eventuala includere a Romaniei in acest proiect rusesc, a declarat pentru HotNews.ro, Tudor Serban, secretar de stat in Ministerul Economiei. Potrivit acestuia, ar putea participa la proiectul South Stream atat Romania, cat si Bulgaria. Tudor Serban considera ca neintelegeri ar putea aparea din cauza cantitatilor de gaze care ar urma sa ajunga intr-o tara sau alta, nu asupra traseului. "Cearta ar putea fi pe cantitatile de gaze, nu pe conducte", a spus secretarul de stat in Ministerul Economiei.

Acesta sustine ca informatiile aparute in presa, in ultima perioada, fac parte dintr-un joc politic. "Este un joc politic ce apare in presa. Se tot vorbeste ca in cazul in care iese Bulgaria, intra Romania, iar daca intra Bulgaria, iese Romania. Chiar daca Bulgaria a fost de acord sa participe la proiectul South Stream, pentru Romania situatia ramane neschimbata. Vor fi purtate in continuare discutii cu partea rusa", a precizat secretarul de stat. Tudor Serban a mai spus ca discutiile dintre Romania si Gazprom "raman deschise" urmand sa fie analizata eficienta participarii Romaniei la acest proiect. De altfel, presedintele Gazprom, Alexei Miller, va vizita Romania in toamna, moment in care ar putea fi luata o decizie.

"Un studiu de fezabilitate privind includerea Romaniei si a Macedoniei in proiectul South Stream va fi definitivat in urmatoarele doua-trei luni, a declarat, recent, presedintele Gazprom, Alexei Miller, citat de ITAR TASS. "Posibilitatea participarii Romaniei in proiectul South Stream este deschisa", la fel ca si discutiile cu guvernul de la Bucuresti "in contextul construirii unei conducte de tranzit", a mai spus Miller.

Potentiala includere a Romaniei in proiectul South Stream nu inseamna renuntarea automata la varianta realizarii gazoductului pe teritoriul Bulgariei, a declarat, la sfarsitul lunii iunie, vicepresedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev, citat de ITAR-TASS. "Este posibil ca Romania sa intre in proiectul South Stream, dar aceasta nu inseamna in mod necesar iesirea Bulgariei" din proiect, a spus Medvedev. "La propunerea partii romane, deocamdata nu va fi elaborata documentatia

tehnico-economica a intrarii Romaniei in acest proiect, ci o simpla evaluare tehnico-economica", a spus Medvedev explicand rezultatul negocierilor dintre ministrul roman al Economiei, Adriean Videanu si seful companiei Gazprom, Aleksei Miller. Adriean Videanu, s-a intalnit, la mijlocul lunii iunie, la Moscova cu presedintele Gazprom, Alexei Miller. Videanu a afirmat ca Romania va pune la dispozitia partii ruse toate datele relevante pentru studiul de fezabilitate, urmand ca discutiile sa fie continuate in toamna acestui an, cu ocazia unei vizitei la Bucuresti a presedintelui companiei ruse Gazprom.

In timp ce participarea Romaniei la South Stream ramane incerta, Bulgaria face pasi importanti in aceasta directie. Bulgaria a fost de acord sa participe la proiectul South Stream, a declarat vicepremierul rus Viktor Zubkov, potrivit RIA Novosti. Acesta a precizat ca va fi semnat un acord intre cele doua tari pe 16 iulie.

Decizia Bulgariei de a ramane angajata in proiectul gazoductului South Stream, care prevede transportul gazelor rusesti pe sub Marea Neagra in Europa de Sud-Est, a scos, se pare, Romania din respectivul proiect, comenteaza miercuri presa rusa, citata de Agerpres.

Astfel, agentia de presa Regnum titreaza: "Sofia ramane in South Stream: asteptarile inselate ale Romaniei si alarma lui Ianukovici". La inceput, mentioneaza agentia de presa citata, expertii au fost sceptici in privinta unui rezultat pozitiv al vizitei intreprinse marti de prim-vicepremierul rus Viktor Zubkov la Sofia, mai ales ca autoritatile bulgare anuntasera anterior inghetarea proiectului de oleoduct Burgas-Alexandroupolis si pe cel al centralei nucleare Belene, anticipand ca aceeasi soarta o va avea si South Stream.

 
Teodor Baconschi : Moldovenii ar putea scapa de vizele pentru UE in doi ani PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Vineri, 09 Iulie 2010 18:06


In aproximativ doi ani, moldovenii ar putea sa nu mai aiba nevoie de vize pentru a circula in Uniunea Europeana, da de inteles ministrul roman de Externe, intr-un interviu pentru RFI Romania.

"Sustinem politic liberalizarea regimului de vize pentru cetatenii Republicii Moldova. Reamintesc ca la 15 iunie, la Luxemburg, in cadrul Consiliului de Cooperare Uniunea Europeana - Republica Moldova a fost lansat oficial dialogul privind liberalizarea regimului de vize. A participat acolo si domnul ministru Iurie Leanca.

"Speram ca indiferent de rezultatul alegerilor care vor avea loc probabil in noiembrie, parcursul european al Republicii Moldova sa continue. Aceasta e de altfel dorinta majoritatii cetatenilor din Republica Moldova, potrivit sondajelor de opinie, dar in ce ne priveste am fost foarte clari, ne dorim o relatie privilegiata, pragmatica, orientata pe proiecte si predictibila mai ales pentru ca zig-zagul din trecut a dus la pierderi bilaterale stricand atmosfera in mod inutil si punandu-ne acum in situatia de a recupera intr-un tempo accelerat anii pierduti".

Surse: MAE, RFI

 
Consulatele Generale ale Romaniei de la Balti si Cahul - inaugurate PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Vineri, 09 Iulie 2010 18:05


Consulatele Generale ale Romaniei de la Balti si Cahul, Republica Moldova, sunt inaugurate vineri, 9 iulie 2010. Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, participa alaturi de Iurie Leanca, ministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene al Republicii Moldova, la ceremonia de la Balti. Simultan, Secretarul General al MAE, Robert Cazanciuc, va deschide misiunea de la Cahul impreuna cu omologul sau moldovean, Mihai Capatana.

Cele doua noi consulate reprezinta prima prezenta in Republica Moldova a unui stat membru UE dincolo de Chisinau. Aceasta reusita majora a fost posibila datorita bunei colaborari cu autoritatile de la Chisinau. Necesitatea deschiderii acestora a devenit tot mai evidenta, in special dupa intrarea in vigoare a Acordului privind micul trafic de frontiera incheiat cu Republica Moldova, a declarat ministrul Baconschi.

Oficiile consulare de la Cahul si Balti vor oferi intreaga gama de servicii consulare. Totodata, pentru a veni in ajutorul cetatenilor romani care au nevoie de asistenta si sprijin legal, dar si cetatenilor din Republica Moldova care solicita servicii consulare, odata cu deschiderea celor doua consulate generale vor fi introduse facilitati de plata a taxelor consulare prin sistemul bancar.

Activitatea celor doua consulate se va desfasura in spatii amenajate la standarde Schengen, pentru asigurarea unor conditii moderne de primire si acomodare a solicitantilor de viza.

Decizia infiintarii celor doua oficii consulare vine ca urmare a cresterii constante, din ultima perioada, a solicitarilor de servicii consulare pe langa Ambasada Romaniei la Chisinau. Astfel, amplasarea geografica a celor doua consulate generale completeaza zonele acoperite de sectia consulara de la Chisinau, asigurand astfel o prezenta consulara echilibrata, cu avantaje pentru solicitantii de servicii consulare, inclusiv prin scurtarea termenelor de solutionare a cererilor.

 
Organizarea serviciului extern al UE - modificata de PE in cateva puncte esentiale PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Vineri, 09 Iulie 2010 18:04


Chiar daca Parlamentul a fost doar consultat in ceea ce priveste instituirea si functionarea Serviciului European pentru Actiune Externa (SEAE), deputatii europeni au negociat modificari majore ale propunerii initiale din martie a Inaltei Reprezentante Catherine Ashton. Drepturile omului, politica de vecinatate si asistenta pentru dezvoltare vor ramane in responsabilitatea Comisiei, iar controlul politic si bugetar al Parlamentului este garantat.

Parlamentul European invita Consiliul sa informeze Parlamentul, in cazul in care intentioneaza sa se indeparteze de la textul aprobat azi, solicitand Consiliului sa il consulte din nou in cazul in care intentioneaza sa modifice in mod substantial propunerea Inaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe si politica de securitate. Rezolutia a fost adoptata cu 549 voturi pentru, 78 impotriva si 17 abtineri.

Reprezentarea in PE

Deputatii au fost reticenti ideii conform careia ca un functionar public, ca de exemplu secretarul general al SEAE, ar putea reprezenta-o pe Lady Ashton in fata Parlamentului. In urma negocierilor, deputatii au ajuns la intelegerea ca, atunci cand va fi necesar, IR/VP va fi reprezentat(a) fie de comisarii pentru extindere, dezvoltare sau ajutor umanitar, fie de ministrul afacerilor externe al tarii care detine presedintia UE pentru problematica legata de politica externa si de securitate comuna.

Cooperarea externa

Controlul programelor de cooperare externa (drepturile omului, politica de vecinatate, asistenta pentru dezvoltare) vor ramane in responsabilitatea Comisiei Europene, spre deosebire de propunerea initiala care prevedea mai multe prerogative pentru SEAE in acest domeniu.

Personal SEAE: cel putin 60% functionari UE

La solicitarea deputatilor, acordul cvadripartit prevede ca cel putin 60% din personalul SEAE sa fie compus din functionari permanenti ai institutiilor europene, ceea ce va garanta identitatea serviciului diplomatic european. Personalul detasat al serviciilor diplomatice nationale ale statelor membre, care va reprezenta 30% din personalul total, odata ce SEAE va deveni complet operational, va  avea statutul agentilor temporari pentru o durata de 8 ani, care poate fi prelungita cu inca doi ani.

Procesul de recrutare "se bazeaza pe merit, asigurandu-se in acelasi timp un echilibru adecvat din punct de vedere geografic".  Personalul SEAE este compus in proportii reprezentative din functionari din toate statele membre, cu toate ca limbile de lucru in SEAE sunt engleza, franceza si germana.

La 1 ianuarie 2011, 1 525 de functionari din cadrul Comisiei Europene si al Secretariatului general al Consiliului vor fi transferati la SEAE, iar 100 de noi posturi vor fi create. Daca este necesar, SEAE poate recurge, in cazuri specifice, la un numar limitat de experti nationali detasati (END) specializati, care nu vor influenta cota personalului detasat din serviciile diplomatice nationale.

Controlul politic si bugetar

Controlul politic si bugetar al serviciului de catre Parlamentul European este garantat, prin aplicarea procedurii descarcarii de gestiune de executia bugetara.

Responsabilitatea pentru executia bugetului operational ii revine Comisiei. Parlamentul va primi din partea Comisiei un document care va contine informatii detaliate privind sectiunea dedicata actiunilor externe din bugetul Comisiei.

SEAE va permite Uniunii Europene sa se transforme dintr-un "platitor la nivel global intr-un jucator pe arena internationala", a spus Elmar Brok (PPE) care a subliniat succesul Parlamentului European in privinta salvgardarii competentelor Parlamentului si apararii metodei comunitare. "Nu vrem sa conducem noi politica externa a UE, dar vrem s-o monitorizam si vrem sa ne asiguram ca sunt adoptate decizii bugetare adecvate", a amintit Elmar Brok care, impreuna cu Guy Verhofstadt (ALDE) si Roberto Gualtieri (S&D), a negociat acordul de la Madrid.

"Permiteti-mi un sfat", i s-a adresat Guy Verhostadt (ALDE) Inaltului Reprezentant pentru

politica externa, Catherine Ashton, "sa dezvoltati acest serviciu ca institutie comunitara. Numai acolo unde s-a aplicat metoda comunitara am avut succes, cum a fost crearea pietei comune".

Catherine Ashton a salutat "angajamentul constructiv al Parlamentului European si al negociatorilor sai, prin munca carora decizia privind SEAE a fost substantial imbunatatita". "Am ajuns la acord bun. Voi introduce ca documente oficiale ale acestei reuniuni cele doua declaratii privind responsabilitatea politica si organizarea acestui serviciu", le-a spus Catherine Ashton deputatilor europeni, in contextul indoielilor exprimate cu privire la valoarea legala a acestor declaratii care formeaza parte a acordului de la Madrid.

Vicepresedintele in materie de politica externa al social-democratilor din Parlamentul European (S&D), Adrian Severin, a declarat, miercuri, in plenul PE, ca un Serviciu European de Actiune Externa (SEAE) eficient este instrumentul institutional adecvat pentru o politica externa proactiva a Uniunii Europene.

"Avem nevoie de o politica externa proactiva condusa de obiectivele noastre comune si fondata pe valorile noastre. Aceasta politica ar trebui sa recunoasca faptul ca in lumea noastra globalizata securitatea este indivizibila, acest lucru constituind o sursa de solidaritate a intereselor atat in interiorul cat si in exteriorul Uniunii Europene. O astfel de politica, vizand marirea capacitatii UE de a oferi securitate cetatenilor sai si de a modela mediul global, nu numai de a reactiona la schimbari, are nevoie de un instrument institutional adecvat: un Serviciu European de Actiune Externa eficient", a afirmat eurodeputatul.
 
In cadrul dezbaterilor de miercuri, europarlamentarul PPE Petru Luhan  a cerut ca Romania sa beneficieze de o mai buna reprezentare in noul serviciu diplomatic al UE. Europarlamentarul roman a semnalat comisarului Ashton (Inaltul Reprezentant UE) ca "ceea ce nu este clar in acest moment este modul in care se va reusi asigurarea echilibrului geografic la nivelul personalului Serviciului European pentru Actiune Externa. Noile state membre   in mod particular state membre precum Romania, care au aderat in ultima etapa a valului 5 de extindere  au o prezenta nesemnificativa in structurile care gestioneaza in acest moment relatiile externe in Comisie si in Secretariatul General al Consiliului." 

Inaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, a precizat ca se va asigura ca din punct de vedere procedural sa existe o echilibrare geografica si ca are experienta necesara pentru a face acest lucru posibil.
 
Serviciul european de actiune externa va fi o structura autonoma, separata de Comisie si Consiliu si va avea rol de sprijin si coordonare pentru componentele actiunii externe ale Uniunii. Un minim de 60% din angajatii acestui Serviciu vor fi functionari europeni, ceilalti fiind diplomati din statele membre.
 
De la infiintarea Serviciului European de Actiune Externa si pana la 30 iunie 2013, Serviciul va integra personal din trei surse state membre, Comisie si Secretariatul General al Consiliului. Incepand cu 1 iulie 2013, vor avea acces in SEAE si oficiali din alte institutii europene. Proportia de 1/3 diplomati va trebui pastrata, conform prevederilor Tratatului Uniunii Europene. Diplomatii din statele membre detasati in SEAE vor avea un mandat de 4 ani reinnoibil o data si care, in situatii exceptionale, mai poate fi prelungit cu 2 ani (in total, un maximum de 10 ani de cariera in Serviciul Diplomatic European).
 
Surse: PE, S&D, PPE

 
PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Vineri, 09 Iulie 2010 18:03


Un grup de 7 tineri manageri de la companiile autohtone sunt preg?ti?i pentru un stagiu de instruire n Germania, care va avea loc n perioada 13 septembrie - 12 octombrie 2010. Ast?zi, 7 iulie 2010, la Centrul de Formare Continu? al Camerei de Comer? ?i Industrie a Moldovei a demarat ciclul de seminare ?i training-uri pentru urm?torul grup de tineri conduc?tori ?i ntreprinz?tori, participan?i la Programul moldo-german de sporire a calific?rii managerilor (MTP).

Potrivit Lolitei Nicolau, ?ef adjunct al Centrului de Formare Continu? al CCI a Moldovei, cei 7 participan?i la MTP reprezint? companii din municipiul Chi?in?u, precum ?i din raioanele Str??eni ?i Briceni, care activeaz? n domeniile agricultur?, comer?, prest?ri servicii, publicitate etc.

Pe parcursul lunii curente ?i n luna septembrie, managerii vor lua parte la 4 training-uri specializate, elaborate de c?tre exper?ii Centrului de Formare Continu? al CCI, ?innd cont de necesit??ile ?i specificul grupului. n cadrul cursurilor vor fi abordate teme ce ?in de rela?iile interculturale moldo-germane, tehnici de comunicare ?i negociere n afaceri, tehnici eficiente de prezentare a business-ului, opera?iuni de export-import. Preg?tirea prealabil? pentru stagiul n Germania i va ajuta pe participan?i s? beneficieze la maximum de oportunit??ile MTP ?i s? ?i g?seasc? parteneri de afaceri n aceast? ?ar?", a specificat Lolita Nicolau, la deschiderea seminarului de ast?zi.

Preciz?m c? seminarul din aceast? s?pt?mn? este condus de expertul Centrului german pentru Migra?ie Interna?ional? ?i Dezvoltare (CIM), Sergej Korsowezki.

n perioada 13 septembrie - 12 octombrie 2010, n cadrul stagiului n Germania, managerii autohtoni vor participa la training-uri, for efectua vizite la ntreprinderi ?i negocieri individuale de afaceri conform intereselor.

Programul moldo-german de sporire a calific?rii managerilor a demarat la sfr?itul anului 2008, fiind destinat tinerilor conduc?tori de ntreprinderi, top ?i midle managerilor ce activeaz? la companiile moldovene?ti cu poten?ial de export, cu structuri stabile de conducere ?i cu personal calificat.

Coordonatorul al proiectului n Germania este asocia?ia InWEnt", iar n Republica Moldova - Camera de Comer? ?i Industrie.

?ara noastr? este al 13-lea stat unde se desf??oar? asemenea proiecte.

Pn? n prezent, 52 de reprezentan?i ai ntreprinderilor de la noi din ?ar? au beneficiat de instruire ?i stagii n Germania, n cadrul MTP.

Managerii care nc? nu au participat la MTP ?i sunt interesa?i s? preia experien?a german? se pot adresa la Centrul de Formare Continu? al Camerei de Comer? ?i Industrie a Moldovei. Cererile de participare pentru urm?torul grup (stagiul va avea loc n 2011) se primesc pn? la data de 5 septembrie 2010.

 
Companii din Moldova devin mai competitive PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Vineri, 09 Iulie 2010 18:02


n perioada ianuarie - iunie 2010, n cadrul proiectului B?ncii Mondiale Ameliorarea Competitivit??ii", 5 companii autohtone (Carisma M SRL, Armir SRL, Ecofin-Consult-Evaluare SRL, Universitatea de Studii Europene, Chi?la Nou? SRL) au fost certificate conform standardelor interna?ionale de management al calit??ii ISO ?i HACCP, fiindu-le rambursate 50% din cheltuielile pentru consultan?? ?i certificare, iar alte 25 de companii au beneficiat de returnarea a jum?tate din cheltuielile pentru auditul de supraveghere a men?inerii standardelor respective. Suma total? rambursat? ntreprinderilor a constituit 547 mii de lei.

Agen?ii economici ce au beneficiat de oportunit??ile proiectului n prima jum?tate a anului curent, implementnd standardele interna?ionale de calitate, ?i desf??oar? activitatea n sectoarele: prest?ri servicii, industria alimentar?, fabricarea nc?l??mintei, fabricarea mobilei.

Conform directorului Departamentului Economie al CCI a Moldovei, Sergiu Harea, scopul proiectului Ameliorarea Competitivit??ii" este de a consolida competitivitatea companiilor din Moldova, a majora exportul ?i a asigura pozi?ia ntreprinderilor pe pia?a local? prin mbun?t??irea calit??ii produselor ?i a serviciilor. Implementnd standardele interna?ionale de calitate, agen?ii economici au ob?inut mai multe beneficii, precum managementul modern n cadrul companiei, posibilitatea de promovare a m?rfurilor pe pie?ele externe, ?i-au sporit competitivitatea", a spus sursa citat?.

Proiectul B?ncii Mondiale Ameliorarea competitivit??ii" se desf??oar? pe parcursul anilor 2007-2011. Camera de Comer? ?i Industrie a Moldovei este administrator al schemei de grant al proiectului, informnd ntreprinz?torii despre condi?iile de participare la proiect, oferind asisten?? n completarea dosarelor etc.

Anul trecut, cu suportul proiectului respectiv, circa 120 de ntreprinderi au ob?inut certificate n domeniul sistemelor de management al calit??ii.
Pn? la finele anului curent se preconizeaz? s? fie returnate cheltuielile pentru consultan?? ?i certificare la nc? 30 de companii.

 
Colectivul CCI a Moldovei nu este indiferent? fa?? de sinistra?i PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Vineri, 09 Iulie 2010 17:54


Prin decizia Biroului Executiv al Camerei de Comer? ?i Industrie, la 9 iulie 2010, pe contul Ministerului Finan?elor al Republicii Moldova a fost transferat salariul de o zi al angaja?ilor CCI a Moldovei, pentru a contribui la ajutorarea sinistra?ilor ?i nl?turarea consecin?elor devastatoare ale inunda?iilor.
Conducerea ?i colectivul CCI, inclusiv filialele Camerei, ?i exprim? compasiunea ?i solidaritatea fa?? de persoanele ce au avut de suferit n urma calamit??ii, ndemnndu-i pe agen?ii economici membri ai CCI, precum ?i pe ceilal?i s? fie receptivi la nevoile concet??enilor sinistra?i ?i s? le acorde o mn? de ajutor.

 
PDM salut? ratificarea Conven?iei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilit??i PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Vineri, 09 Iulie 2010 17:53


Partidul Democrat din Moldova salut? ratificarea, de c?tre Parlament, a Conven?iei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilit??i.

Consider?m c?, de?i cu ntrziere, ratificarea Conven?iei ?i, respectiv implementarea prevederilor sale, va asigura o abordare nou? a persoanelor cu dizabilit??i, care ar permite integrarea social? a persoanelor cu nevoi speciale. Ratificarea ct mai grabnic? a Conven?iei, precum ?i implementarea acesteia n practic?, sunt obiective ce ?i-a g?sit reflec?ia n Agenda sociala, lansat? recent pentru discu?ii de c?tre Partidul Democrat din Moldova.

Aceast? Conven?ie nu este un document interna?ional tocmai obi?nuit. Ea fixeaz? ?i transpune n norme una dintre cele mai importante schimb?ri n ntreaga lume, n ultimele decenii, transformare ce este legat? de o schimbare de paradigm? n domeniul dizabilit??ii: de la un model medical ?i de asistenta sociala (protector) de abordare a dizabilit??ii, la un model social, de incluziune social?, concentrndu-se asupra drepturilor, egalit??ii de ?anse ?i particip?rii depline a persoanelor cu dizabilit??i n via?a economic? ?i social? a comunit??ii.

A devenit clar pentru toat? lumea c? avem nevoie de o politic? incluziv?, care s? vin? pentru a scoate toate barierele existente ?i stigmatizarea persoanelor cu dizabilit??i. S-a n eles c? a trecut deja timpul cnd politicile se axau mai mult pe ngrijiri institu?ionale/reziden?iale, recuperare medical? ?i beneficii sociale. Este timpul ca dizabilitatea s? fie abordat? dintr-o noua perspectiv? - din perspectiva drepturilor omului. Caritatea nu este suficient? pentru redresarea problemelor cu care se confrunt? persoanele cu dizabilit??i.

Partidul Democrat din Moldova ?i exprim? speran?a c?, n procesul de implementare a Conven?iei, nu vor fi ntminate impedimente care au existat n procesul de ratificare a acestui document.

Totodat?, PDM se va angaja plenar n activit??ile ce ?in de implementarea Conven?iei, n scopul asigur?rii realiz?rii depline a prevederilor sale.

 

 
<< Început < Anterior 2151 2152 2153 2154 2155 2156 2157 2158 2159 2160 Următor > Sfârşit >>

Pagina 2152 din 2205

LoginArhiva de articole

< Mai 2018 >
Lu Ma Mi Jo Vi Du
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Reclama

Donatie PayPal

Puteti dona prin PayPal pentru a ajuta acest site:

Amount: