headerphoto
Eastern Political and Economical News
PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Vineri, 26 Martie 2010 12:11

Silvan Codreanu

Comisia Europeana a lansat o procedura inedita si controversata de cooperare intensificata in cadrul UE pentru facilitarea divorturilor in cuplurile binationale. Comisarul pentru justitie, Viviane Reding, a declarat, potrivit AFP, citata de NewsIn, ca
Este prima data in istoria UE cand CE propune acest mecanism, prevazut din 1997 in Tratatul de la Amsterdam. Cooperarea intensificata - ce permite unui mic numar de state sa actioneze fara a astepta ca toate sa fie de acord - este prevazuta in tratate, dar nu a fost folosita niciodata, pentru ca este considerata un factor de conflict. Zece state - Romania, Ungaria, Austria, Spania, Italia, Slovenia, Luxemburg, Grecia, Bulgaria si Franta - au dorit activarea acestei proceduri, pentru a combate refuzul prezentat de Suedia la propunerile CE ce vizau sa ajute cuplurile binationale europene sa infrunte jungla legislatiilor complexe si uneori restrictive ale statelor in privinta divorturilor. Propunerea le da cuplurilor posibilitatea de a alege tara a carei lege se va aplica in divort. Anual, in UE sunt celebrate circa 350.000 de casatorii binationale si sunt pronuntate 170.000 de divorturi. Mai multe state sunt pregatite sa se alature initiativei, a mai spus Reding, care a refuzat sa faca precizari.

 

 
Nichita Stanescu la comemorare PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Vineri, 26 Martie 2010 12:10

Silvan Codreanu

Nichita Stanescu, unul dintre cei mai valorosi poeti romani, va fi celebrat in orasul italian Lucca (Toscana), comemorand 27 de ani de la moartea poetului. Poeta si artista romana stabilita in Italia, Ana-Olimpia, organizeaza in data de 31 martie 2010, evenimentul Nichita Stanescu (1933-1983) - Il poeta poliedrico/ Piccola incursione nella poesia romena contemporanea// Nichita Stanescu - Poetul poliedric / Mica incursiune in poezia romana contemporana. Serata de poezie va fi gazduita de unul dintre cele mai cunoscute locuri pentru arta si lectura din Lucca , Libraria Edison, ce isi are sediul in unul dintre numeroasele palate lucchese, Palazzo Cenami/Palatul Cenami. Romanca spera ca acesta va fi un bun prilej pentru scena artistica locala de a descoperi inestimabila valoare a unui poet roman contemporan, intr-un moment in care tot ceea ce inseamna romanesc este prea usor stigmatizat in Peninsula. Vor vorbi despre creatia marelui poet roman, Dario Briganti, Maria Pia Moschini, cunoscuti pe scena culturala toscana si Ana-Olimpia, reprezentanta a comunitatii romanesti din Provincia Lucca. Ana-Olimpia locuieste in Italia de mai multi ani. Aici a fost laureata a concursului national de poezie Ungaretti- sectia Haiku. A publicat inca din anul 1992 poezie haiku, in diverse reviste, ziare si antologii in Romania, Japonia, SUA, Croatia, Franta si Italia. A publicat eseul in limba italiana Il gioco e la dominante dei sensi nello haikuIl haiku guardato dalla prospettiva PNL/ Jocul si dominanta simturilor in haiku sau haiku-ul privit din perspectiva PNL (Programarii Neuro Lingvistice). Semneaza si se afirma in spatiul public italian cu prenumele Ana-Olimpia, pentru ca astfel isi poate defini cel mai corect personalitatea artistica. In mica si cocheta asezare toscana Lucca, Ana-Olimpia scrie si raspandeste lectii de haiku si iubire pentru poezie.

 
Acord intre SUA si Rusia PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Vineri, 26 Martie 2010 12:07

Silvan Codreanu

Rusia si SUA au ajuns la un acord asupra tuturor documentelor de semnat in noul tratat de dezarmare nucleara ce va urma START 1, a declarat marti o sursa de la Kremlin, precizand ca semnarea va avea loc probabil la Praga. Praga este considerata locul cel mai probabil pentru semnarea noului acord START, a subliniat ea. Si ambasadorul rus in Cehia, Aleksei Fedotov, a confirmat intentia Rusiei de a semna la Praga noul tratat. Presa rusa a scris ca cele doua tari ar vrea ca tratatul ce va urma START 1 sa fie semnat inainte de summitul pentru securitate nucleara din 12-13 aprilie, din Statele Unite, relateaza AFP, conform NewsIn. Luni, viceministrul rus de externe, Serghei Riabkov, a declarat ca noul tratat de dezarmare nucleara START va fi gata in urmatoarele zile. Statele Unite si Rusia negociaza un nou acord privind reducerea armamentului strategic de la intalnirea presedintilor Dmitri Medvedev si Barack Obama, in aprilie 2009, dar finalizarea documentului a fost terigversata. Principala controversa care apasa asupra negocierilor este proiectul american de aparare antiracheta din Europa de Est, in cadrul caruia Romania se pregateste sa gazduiasca interceptori, spre nemultumirea Moscovei.

 
Gazul rusesc in schimbul prieteniei Ucrainei PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Vineri, 26 Martie 2010 10:47

 

Vali Tivadar

 

In cadrul intalnirii de ieri intre prim-ministrul Ucrainei, Nikolai Azarov si Vladimir Putin cele doua parti au ajuns ca concluzia ca este absolut necesara  restabilirea in totalitate a relatiilor intre cele doua tari.

Nikolai Azarov i-a propus lui Putin  sa uite ceea ce a fost intre cele doua parti in ultimii cinsprezece ani, sa intoarca pagina si sa inaugureze un nou inceput . Azarov a declarat ca Ucraina a venit la tratative cu Rusia nu numai in problema gazului, ci propune alte noi 12 proiecte economice. Printre acestea se afla proiecte de cooperare in domeniul energiei nucleare, constructiei de avioane, spatiului cosmic, tehnologii nucleare. Conform lui Azarov, proiectele trebuie sa activizeze colaborarea intre cele doua tari si sa contribuie la procesul de integrare a Ucrainei in spatiul CSI. In acelasi timp apropierea de Rusia va duce in mod logic la o colaborare mai stransa in cadrul spatiului Rusia Kazahstan - Belarus.

 

 
PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Vineri, 26 Martie 2010 10:46

 

Vali Tivadar

 

Omul de afaceri rus, Aleksandr Lebedev si compania britanica Independent News & Media au incheiat afacerea prin care Lebedev devine proprietarul ziarului The Indepedent. Conform comunicatului oficial Independent News & Media PLC este bucuroasa sa declare ca afacerea cu privire la vanzarea The Independent si The Independent on Sunday catre compania Independent Print Limited (IPL), controlata de familia domnului Aleksandr Lebedev s-a incheiat. IPL va primi toate drepturile asupra The Independent, The Independent on Sunday si site-ul corespunzator.

Lebedev a platit pentru ziar un pret simbolic. In urmatoarele 10 luni compania britanica va plati intreaga suma catre Lebedev, in schimb acesta se obliga sa plateasca toate datoriile ziarului.

 

 

Ultima actualizare în Vineri, 26 Martie 2010 12:15
 
Grecia va primi un credit in valoare de 20-30 de miliarde de euro PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Vineri, 26 Martie 2010 10:45

 

Vali Tivadar

 

Toate cele 16 tari din zona euro au ieri sustinut planul de acordare a unui ajutor financiar urgent economiei Greciei. Creditul va fi asigurat in proportie de 2/3 din bugetul tarilor UE, iar o treime din fondurile FMI. Initiatorii planului au fost Germania si Franta. Angela Merkel a mentionat ca in cel mai rau caz statul elen poate spera sa obtina un  ajutor dublu  atat din partea partenerilor din UE, cat si de la FMI. In acelasi timp Markel si Sarkozy au declarat ca in conditiile situatiei actuale in zona euro masurile de supraveghere economica trebuie sa sporeasca. Decizia a fost luata ieri de liderii uniunii Europene in cadrul intalnirii de la Buxelles, in mare parte influentata de scaderea cursului euro pe pietele mondiale, ca efect al crizei economice din Grecia.

 

 
Pretul gazului rusesc pentru Ucraina va depinde de cantitatea cumparata PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Joi, 25 Martie 2010 16:47

 

Vali Tivadar

 

Alexei Miller, seful  Gazprom a declarat ca pretul gazului rusesc pentru Ucraina va depinde de cantitatea cumparata. Declaratia a fost facut la intalnirea dintre vice-premierul  ucrainean Nikolai Azarov cu reprezentantii  Gazprom . Problema gazului este unul dintre subiectele discutate la intalnirea dintre Azarov si preimireul rus Vladimir Putin.

 

 
Scad sansele proiectului Nabucco PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Joi, 25 Martie 2010 16:27

 

Vali Tivadar

 

Iranul si Pakistanul au semnat o intelegere cu privire la constructia unui gazoduct. Ca urmare se va construi un gazoduct cu o lungime de 2,1 mii de km, prin care gazul extras in Iran va fi furnizat in provinciile pakistaneze Sind si Belugistan. Intelegerea a fost semnata in Turcia. Conform informatiilor Ministerului Petrolului si Resurselor Naturale constructia a inceput imediat dupa semnarea intelegerii. Costurile constructiei se vor ridica la 3-4 miliarde de dolari, iar fiecare dintre parti va fi responsabila pentru constructia gazoductului pe teritoriul sau. Capacitatea primei portiuni a gazoductului va fi de 11 miliarde de metri cubi pe an care se va dubla in viitor. Gazul provine din regiunea Golfului Persic, zacamantul iranian fiind unul dintre cele mai mari din lume. El este apreciat la 8-14 trilioane de metri cubi, de doua ori mai mult decat Shtokman din Rusia. Partea iraniana considera ca in perspectiva extragerea gazului iranian poate sa cresca la 150 miliarde de metri cubi pe an. Pakistanul va rezolva cu succes problema energetica.

Initial la proiect trebuia sa participe si India, iar proiectul sa primeasca denumirea de Pace si ar contribui la solutionarea diferendului indo-pakistanez. Insa acest proiect nu s-a realizat din cauza inrautatirii relatiilor dintre cele doua parti. Totusi expertii cred in revenirea Indiei.

Semnarea acordului irano-pakistanez poate duce la esuarea planurilor contructiei gazoductului Nabucco, care ar trebui sa livreze anual in UE 31 de miliarde de metri cubi din zona Marii Caspice. In prezent Nabucco are ca punct de pornire doar 7-9 miliarde de metri cubi de gaz azer, din care motiv participantii la proiect sperau ca Iranul sa participe la realizarea proiectului Nabucco.

 

 
Care este dimensiunea mitei in Rusia ? PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Joi, 25 Martie 2010 16:26

 

Vali Tivadar

 

Departamentul Securitatii Economice al MAI al Rusiei a facut publica o statistica interesanta. Conform acesteia in anul 2009 in Rusia mita medie a deposit nivelul de 23 de mii de ruble in comparative cu 9 mii de ruble in anul 2008. Dimensiunea mitei si a coruptiei a depasit in anul trecut 23 de mii de ruble. Astfel in anul 2009 au fost descoperite 4,3 mii de delicte indreptate impotriva interesului de serviciu in organizatii comerciale, din care de 4,2 mii de delicte se ocupa organele afacerilor interne. Din acestea 1,7 mii sunt legate de mite . In anul 2009 4 mii de persoane au fost retinute pentru faptul acordarii mitei. Adjunctul sefului DES a MAI Rusiei Aleksandr Nazarov a mentionat ca, cel mai probabil,  in anul 2010 situatia nu se va schimba, chiar daca in ultimele luni ale anului curent se observa o scadere a acestui gen de infractiuni.

 

 

 

 
<< Început < Anterior 2141 2142 2143 2144 2145 2146 2147 2148 2149 2150 Următor > Sfârşit >>

Pagina 2149 din 2158

LoginArhiva de articole

< Ianuarie 2018 >
Lu Ma Mi Jo Vi Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Reclama

Donatie PayPal

Puteti dona prin PayPal pentru a ajuta acest site:

Amount: