headerphoto
Eastern Political and Economical News
Noua romani raniti intr-un accident rutier produs in Ungaria PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Duminică, 06 Iunie 2010 12:36

Noua cetateni romani au fost raniti sambata, intr-un accident rutier produs in Ungaria, pe autostrada dintre Szeged si Budapesta, dupa ce microbuzul in care se aflau a fost acrosat din spate de un autoturism cu pasageri polonezi, a declarat consulul Romaniei la Szeged, Radu Florea

Florea a spus ca aceasta este cauza probabila a accidentului, precizand ca politia investigheaza circumstrantele incidentului rutier.

Potrivit diplomatului, romanii au fost dusi la spitalul din Kecskemet. Patru dintre cei raniti sunt intr-o stare mai rea, deoarece au suferit fracturi, insa viata nu le-a fost pusa in pericol. Doi dintre cei patru au fost operati, a mai precizat consulul, adaugand ca ceilalti cinci nu au avut nevoie de spitalizare.

 Florea a mai spus ca romanii se aflau in drum spre Italia, unul dintre ei plecand deja catre aceasta destinatie cu un alt microbuz.

Consulatul general al Romaniei la Szeged a urmarit acest caz si pastreaza legatura cu grupul de cetateni romani, pentru a le acorda asistenta necesara.

Sursa: Mediafax

 
Planurile si comentariile liderilor de la Budapesta au produs confuzie pe pietele financiare, iar investitorii au cerut clarificarea acestora. PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Duminică, 06 Iunie 2010 12:35

Vicepresedintele Fidesz, Lajos Kosa, a afirmat joi intr-o conferinta pe teme economice organizata de un cotidian ungar, ca noul guvern Fidesz, care a preluat puterea la 29 mai, a gasit finantele tarii intr-o situatie mult mai grava decat se astepta, iar sansele ca tara sa evite soarta Greciei sunt mici.

Forintul ungar a scazut vineri cu 2% in raport cu euro, la 289,8 forinti/euro, minimul ultimului an, inainte de a-si reveni u?or.

Totodata, costurile pentru asigurarea datoriilor statului ungar (credit defaultr swaps - CDS) au crescut vineri cu un punct procentual, la 4,3%, in timp ce randamentele cerute pentru titluri au urcat cu 0,4-0,7 puncte procentuale.

"In acest moment nu stim cat de severa este situatia. Cel mai negativ aspect este, in opinia noastra, modul guvernului de a comunica, iar acesta ar putea cauza in continuare panica", potrivit unei note a Nordea Bank.

 

 
Bursa de la Budapesta s-a prabusit din cauza temerilor ca Ungaria este in situatia Greciei PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Duminică, 06 Iunie 2010 12:33

Bursa de la Budapesta, forintul si obligatiunile ungare s-au prabusit, vineri, dupa ce un purtator de cuvant al premierului a afirmat ca declaratiile privind o situatie similara a tarii cu cea a Greciei nu sunt exagerate.

Actiunile OTP Bank, cea mai mare institutie de credit a tarii, au scazut cu 14%. La ora 16:10 (17:10 ora Romniei), bursa de la Budapesta se afla in scadere cu 4,76%.

Guvernul a anuntat, anterior, cca va prezenta in scurt timp un plan de masuri pentru rezolvarea problemelor economice, dupa ce va publica in weekend, sau la inceputul saptamanii urmatoare, date "reale" privind situatia bugetului pentru acest an.

 
Raportul OIM privind criza PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Duminică, 06 Iunie 2010 12:32

Romania se numara printre tarile in care criza a produs efecte considerabile in domeniul scaderii PIB-ului si cresterii somajului, a spus directorul general al Organizatiei Internationale a Muncii (OIM), Juan Somavia, transmite Agerpres (4 iunie).

In Raportul prezentat joi in cadrul Conferintei de la Geneva, Juan Somavia a aratat ca, in 2009, Islanda, Irlanda, Letonia, Lituania, Romania si Ucraina au avut de suferit un soc deosebit de puternic asupra PIB-ului (de peste 5 la suta), ceea ce a dus, anul trecut, la o crestere foarte mare a somajului.

In aceeasi grupa, dar cu influente diferite asupra PIB-ului se mai gasesc SUA si Spania.

Pachetul de sprijin, in valoare de 750 de miliarde de euro, creat de UE, cu sprijinul altor state, sub umbrela FMI, arata ca in lume 'exista noi surse de nesiguranta', a subliniat directorul general al OIM, referindu-se in special la 'aparitia riscului unei noi etape a crizei financiare, legata de datoriile suverane'.

'Nu exista o relansare economica durabila, fara o revenire a pietei muncii', a evidentiat Juan Somavia, in Raportul prezentat in fata plenului Conferintei, considerand ca 'masurile sociale extrem de dureroase (...) pot sufoca procesul de crestere pe termen scurt si chiar ameninta relansarea globala. Aceasta este ceea ce se intampla, in special in Europa; inca nu se poate spune daca efectul de contagiune va cuprinde si alte regiuni, dar riscul exista', a completat directorul general al OIM.

Juan Somavia a recunoscut ca problemele legate de deficitul bugetar trebuie sa fie rezolvate 'dar apar intrebari justificate legate de modul in care s-a ajuns la astfel de niveluri de deficit inca inainte de izbucnirea crizei, pentru ca ele pun problema responsabilitatii nationale si a supravegherii internationale'.

Datoriile publice ale statelor dezvoltate din G20 s-au ridicat de la 72,9 la suta in 2007 la 90,6 la suta din PIB in 2009, iar deficitele bugetare ale tarilor din G7 se situeaza la circa 8,8 la suta, de la 1,1 la suta in 2007.

Aceasta situatie ar putea semnifica faptul ca lumea dezvoltata traieste, in general, peste posibilitatile sale, iar cea in curs de dezvoltare traieste sub nevoile sale', a spus Juan Somavia, care considera ca unele 'politici fiscale dure pericliteaza relansarea economica'.

Concluzia directorului general al OIM este ca este nevoie de inventivitate si profesionalism de partea celor care elaboreaza politici si de curaj si hotarare din partea politicienilor, pentru a nu taia doar cheltuielile, ci a creste si veniturile intr-un mod adecvat'.

Rezolvarea problemei deficitului trebuie sa se faca intr-un interval mai lung, iar masurile imediate trebuie sa se concentreze pe stimularea cresterii sustenabile si a crearii de locuri de munca.

Scaderea productiei mondiale cu 2,2 la suta in 2009 a dus la cresterea numarului mondial de someri la 34 de milioane. 'Somajul este la cel mai ridicat nivel inregistrat vreodata si ne confruntam cu spectrul relansarii fara locuri de munca', a mai spus Juan Somavia.

 

 

 

 
Dunarea ameninta Belgradul PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Duminică, 06 Iunie 2010 12:31

Apele Dunarii au atins cota de alerta la Belgrad, unde autoritatile pregatesc masuri de urgenta impotriva inundatiilor, a anuntat vineri un oficial sarb, citat de Agerpres (4 iunie).

"Nivelul Dunarii creste cu 1 cm pe ora. Vom incepe sa aplicam masuri anti-inundatii", a precizat Slobodan Stojicic, din cadrul primariei.

Unele zone joase ale Belgradului, inclusiv cele din jurul turnului medieval Nebojsa, ar putea fi inundate vineri seara.

De la inceputul anului, 10 persoane au murit in inundatiile produse in zone rurale din Serbia, in urma topirii zapezii sau a ploilor abundente.

Ploile puternice au provocat inundatii in Europa Centrala in aceasta saptamana, obligand mii de persoane sa isi paraseasca locuintele.

 

 
CDI: obiectivele nationale vs strategia Europa 2020 PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Duminică, 06 Iunie 2010 12:29

Multe tari din UE vor fi nevoite sa adopte obiective nationale pentru domeniul Cercetarii-Dezvoltarii (C&D) inferioare obiectivului UE care presupune alocarea a 3% din PIB domeniului C&D pana in 2020. In Europa de Est, numai Republica Ceha pare gata sa accepte un obiectiv atat de inalt. Este constatarea unei anchete facute de reteaua EurActiv.

Bulgaria aloca numai 1,5% din PIB pentru C&D. Ministrul invatamantului a declarat recent ca nu intelege cum ar putea Bulgaria sa aloce pentru C&D mai mult de 0,6% din PIB, scrie ziarul Dnevnik.

In Romania, presedintele Traian Basescu a afirmat la sfarsitul lunii aprilie ca tara sa nu va putea atinge obiectivul alocarii a 3% din PIB pentru C&D pana in 2020, obiectiv stabilit de strategia UE Europa 2020. Autoritatile romane au prezentat o cifra mai realista: 2%.

In Slovacia, guvernul si-a stabilit ca obiectiv un procent de 1,8% din PIB pana in 2015. In prezent, cheltuie pentru cercetareinovare 1,2% din PIB.

Potrivit datelor oficiale, Ungaria cheltuieste 0,9% din PIB pe an pentru CDI. Din resurse publice, Ungaria a cheltuit 0,4 miliarde de euro in domeniul C&D in 2008 (0,5% din PIB).

Polonia a cheltuit numai 0,56% din PIB pentru C&D in 2006. Statiticile arata ca Polonia, care are 38,2 milioane de locuitori, a inregistrat de doua ori mai putine brevete decat Republica Ceha, care are o populatie de 10,5 milioane de locuitori.

Obiectivul de 3% din PIB alocat pentru C&D este un obiectiv pentru intreaga Uniune Europeana. Unele state membre vechi Suedia sau Finlanda, de exemplu au depasit acest obiectiv, dar noile state membre sunt in urma.

Comisia Europeana a propus si liderii UE sunt de acord ca fiecare tara sa-si stabileasca obiective proprii, ambitioase, dar realiste.

Obiectivele nationale exacte trebuie aprobate de statele membre in iunie, dupa discutii intre statele respective si Comisia Europeana, discutii care progreseaza bine, a afirmat purtatorul de cuvant al Comisiei, Mark English.

In toate tarile, guvernele discuta despre felul in care se poate descompune obiectivul national pe sectoarele de stat si privat si fonduri structurale.
In Romania, presedintele Basescu a declarat ca statul va contribui cu o treime, iar doua treimi trebuie sa fie contributia sectorului privat. Slovacia a anuntat intentii similare.

Potrivit Eurostat, cel mai mult a investit in C&D Suedia 3,6% din PIB. Nicio alta tara nu a depasit 3%. Austria s-a situat pe pozitia a doua, cu 2,56% din PIB.

Franta cheltuie 40 de milioane de euro pe an, iar Germania 61 de milioane. Prin comparatie, SUA cheltuie 269 de milioane de dolari pe an.

 

 
Doi colaboratori de poli?ie au fost decorati cu distinctii de stat PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Duminică, 06 Iunie 2010 12:28

Presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a semnat astazi un decret privind conferirea medaliei "Meritul Militar" pentru doi colaboratori ai organelor afacerilor interne, informeaza MOLDPRES citand un comunicat al serviciului de presa al Presedintiei.

In decret se mentioneaza ca Octavian Mustetanu, plutonier adjutant de politie, si Valeriu Ro?ca, capitan de politie, au fost decorati cu distinctii de stat pentru serviciu ireprosabil in organele afacerilor interne, merite in combaterea criminalitatii si contributie la asigurarea legalitatii si ordinii de drept.

 
Relansarea sectorului agrar si ajustarea lui la standardele europene este una din prioritatile conducerii RM, a afirmat Mihai Ghimpu PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Duminică, 06 Iunie 2010 12:26

Programul de guvernare al Aliantei pentru Integrare Europeana presupune implementarea standardelor UE in domeniul agrar, ceea ce va contribui la promovarea unei agriculturi durabile, productive si competitive, chiar si in regiunile in care conditiile sunt nefavorabile.

Declaratia a fost facuta astazi de Presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, Presedinte al Parlamentului, in cadrul intrevederii cu Dacian Ciolos, Comisar european pentru agricultura si dezvoltare rurala, informeaza MOLDPRES cu referire la serviciul de presa al institutiei prezidentiale.

In cadrul dialogului, Mihai Ghimpu a mentionat ca relansarea sectorului agrar si ajustarea lui la standardele europene este una din prioritatile conducerii Republicii Moldova. In acest context, seful statului a mentionat ca in acest proces Republica Moldova mizeaza pe sustinerea si asistenta UE, in special in instruirea specialistilor care activeaza in domeniu, ajustarea normelor ce tin de calitatea productiei animale si vegetale, promovarea si implementarea proiectelor investitionale legate de dezvoltarea sectorului intreprinderilor mici si mijlocii in spatiul rural, precum si in sectorul ce tine de cresterea productiei agroalimentare.

Presedintele Mihai Ghimpu a accentuat ca pentru Republica Moldova este foarte importanta problema dezvoltarii unui sector agrar dinamic, deoarece aceasta va garanta securitatea alimentara a statului si protectia mediului, precum si va asigura agricultorilor un standard de viata decent.

"AIE va mentine cursul de reformare a Republicii Moldova, deoarece numai in acest caz putem atinge obiectivele propuse de Alianta in programul de guvernare", a specificat seful statului.

Dacian Ciolos a apreciat reformele initiate de conducerea Republicii Moldova in toate domeniile, inclusiv cel agrar, mentionand ca primele rezultate deja sunt vizibile. Comisarul european a mentionat ca dezvoltarea agriculturii si a spatiului rural, precum si a altor domenii, inseamna nu doar patrunderea pe piata europeana, dar si noi investitii in toata economia Republicii Moldova prin intermediul unor programe multianuale.

Dacian Ciolos a accentuat ca UE este dispusa sa acorde Republicii Moldova toata sustinerea in implementarea programelor de reforme.

 

 
PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Duminică, 06 Iunie 2010 12:25

Presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a semnat astazi decretul privind numirea lui Oleg Balan in functia de vicerector al Academiei de Administrare Publica de pe langa Presedintele Republicii Moldova, informeaza MOLDPRES cu referire la serviciul de presa al institutiei prezidentiale.

 

 

 
<< Început < Anterior 2141 2142 2143 2144 2145 2146 2147 2148 2149 2150 Următor > Sfârşit >>

Pagina 2147 din 2177

LoginArhiva de articole

< Februarie 2018 >
Lu Ma Mi Jo Vi Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        

Reclama

Donatie PayPal

Puteti dona prin PayPal pentru a ajuta acest site:

Amount: