headerphoto
Eastern Political and Economical News
"Israel va face orice pentru a se apara", spune ambasadorul Israelului in SUA PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Luni, 07 Iunie 2010 12:06

 

"Israel va face orice pentru a se apara", spune ambasadorul Israelului in SUA

Israel va face orice este necesar pentru a se apara in fata terorismului, a transmis ambasadorul israelian in SUA, fara a specifica insa ce masuri vor fi luate in fata unei potentiale strapungeri a blocadei din Gaza, de catre nava cu ajutoare umanitare Rachel Corrie.

 

Ambasadorul Michael Oren a declarat ca Israelul este "deschis la orice idei pentru a rezolva cumva cu situatia din Gaza", dar e putin probabila posibilitatea de a renunta la blocada, intrucat asta ar insemna sa permita ajungerea a mii de rachete in Gaza, aflata sub controlul Hamas.

Acasa.ro

 

 

 
Divortul, simplificat de liderii UE PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Luni, 07 Iunie 2010 12:00

Ideea mai veche a Europei cu doua viteze s-ar putea concretiza acum prin facilitarea in statele care o doresc a procedurii de divort. 12 state membre ale Uniunii Europene, printre care si Romania sunt de acord cu o procedura simplificata de divort al unui cuplu format din doua nationalitati, transmite corespondentul RFI la Bruxelles.

Proiectul a fost agreat de Comisia Juridica a Parlamentul European si intra vineri, 4 iunie, in dezbaterea ministrilor de Justitie ai UE, reuniti la Luxembourg.

Documentul prevede ca un cuplu mixt sa poata alege tara de divort, in functie de facilitatile oferite de legea din acea tara.

Acesta este un pas important in jurisprudenta divortului, daca ne gandim ca in unele tari europene, ca Italia si Malta, divortul este imposibil sau aproape imposibil.

Pasul comunitar de fata este extrem de important si pentru conceptul introdus in Uniunea Europeana in 1997 si niciodata folosit, cel al Europei cu doua viteze, care permite unui grup de tari sa avanseze mai repede decat celelalte, privind un anumit dosar.

Dupa  RFI

 

 

 
Orice viitor Tratat UE - blocat pana la aprobarea prin referendum in Marea Britanie PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Luni, 07 Iunie 2010 11:58

In primul sau discurs dedicat afacerilor europene, noul secretar britanic al externelor, William Hague, a indicat foarte clar ca nici un tratat pentru reglementarea functionarii generale a UE nu va mai putea fi adoptat fara consultarea prin referendum a britanicilor. El a spus ca masura are ca scop reapropierea cetatenilor insulari de Bruxelles. Regatul Unit va continua sa promoveze extinderea UE.

Conservatorul William Hague a tinut, pe 3 iunie, primul sau discurs 'european' in calitate de sef al diplomatiei britanice, in Camera Comunelor. Desi extrem de elegant, discursul lui Hague nu s-a ferit sa critice in mai multe randuri guvernele laburiste pentru ca au indepartat cetateanii britanici de Europa. Guvernul de la Londra are in proiect un act care sa supuna deciziile de politica europeana controlului parlamentar dar si referendumurilor.

"Ambele partide din coalitie sunt hotarate sa faca acest guvern mai responsabil fata de poporul britanic pentru ceea ce face in UE. Acest Act va fi prezentat Camerei in acest an. El va largi examinarea democratica si parlamentara, responsabilitatea si controlul in legatura cu deciziile pe care guvernul le ia in Uniunea Europeana. Dupa cum Camera stie, acesta va include obligativitatea unui referendum, astfel incat nici un viitor Tratat sa nu poata trece zone de putere sau competente dinspre Regatul Unit catre Uniunea Europeana fara consimtamantul poporului britanic exprimat prin referendum."

"Acest guvern a cazut deja de acord ca, in orice caz, nu vor mai exista transferuri de suveranitate sau de puteri pe durata acestei legismaturi. Obligativitatea [referendumului] va acoperi, de asemenea, orice propunere ca Marea Britanie sa adere la Euro. Vedem aceasta masura ca esentiala in a asigura ca Uniunea Europeana se dezvolta intr-un mod care are consimtamantul poporului britanic. Intotdeauna am aratat foarte clar ca obligativitatea referendumului se va aplica numai unor viitoare propuneri de transfer, prin tratat, al puterii sau competentelor dinspre Marea Britanie catre UE. Nu se va aplica tratatelor care nu prevad astfel de transferuri, cum ar tratatele care fac schimbari tehnice sau tratatelor de aderare. Suntem acum ocupati cu lucrul in detaliu la aceasta lege."

Hague a mai spus ca adoptarea de catre UE anumitor clauze, cum ar fi abolirea veto-urilor nationale in privinta politicii externe, va fi, de asemenea, supusa unui referendum.

El a punctat ca masurile vin ca urmare a politicilor laburiste, care au indepartat cetateanul de deciziile legate de UE. "Este un pas major catre reconstructia increderii populare in UE."

Pozitia fata de extinderea UE

"Guvernul a exprimat foarte clar faptul ca noi credem ca Uniunea Europeana trebuie sa isi accentueze focalizarea pe Balcanii de Vest pana cand toate tarile regiunii vor fi pe calea ireversibila catre aderarea la UE. A atinge acest obiectiv si a ajuta la intoarcerea decisiva a paginii dupa capitolele dureroase ale trecutului regiunii va fi un test major a ceea ce poate sa realizeze Uniunea Europeana in afacerile mondiale. O UE fara Balcanii de Vest ar avea mereu o gaura deziluzionata langa centrul sau. Balcanii de Vest au importanta pentru stabilitatea si prosteritatea Europei si nu ne putem permite sa ignoram evolutiile de acolo, in special actuala lipsa de progres din Bosnia-Hertegovina, care necesita atntie internationala sustinuta," a spus Hague.

El a adaugat: "Acest Guvern va continua sa fie cel mai mare promotor al extinderii Uniunii Europene, inclusiv catre Balcanii de Vest si Turcia. Negocierile de aderare ale Turciei se confrunta cu obstacole, in prezent. Acest guvern va lucra asiduu cu Ankara si alte state membre pentru a rezolva problemele aparute."

 [EurActiv.ro]

 
Romania a avut a cincea contractie economica din UE in primul trimestru PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Luni, 07 Iunie 2010 11:56

Produsul Intern Brut al zonei euro a inregistrat o de doar 0,2% in primul trimestru din 2010, potrivit datelor publicate de Eurostat. In primele 3 luni din acest an, economia SUA a inregistrat o crestere a PIB de 0,8%, iar Japonia a inregistrat o crestere a PIB de 1,2%.

In ceea ce priveste Romania, datele Eurostat arata ca a inregistrat a cincea contractie economica din UE (- 0,3%). Inaintea Romaniei, din punct de vedere al contractiilor economice, se afla Lituania cu - 3,9%, Estonia cu - 2,3%, Grecia cu - 0,8% si Slovenia cu -minus 0,5%. In ritm anual, trimestrul I 2010 comparativ cu trimestrul I 2009, atat economia zonei euro, cat si economia UE au inregistreaza un trend pozitiv, inregistrand o crestere a PIB de 0,6% si, respectiv, 0,5%.

Euroactiv.ro

 
Conservatorul Christian Wulff urmeaza sa devina presedintele Germaniei PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Luni, 07 Iunie 2010 11:55

 

Premierul crestin-democrat de pana acum al landului german Saxonia Inferioara, Christian Wulff, este favorit pentru a ocupa functia de presedinte, dupa demisia surprinzatoare din fruntea statului a lui Horst Kohler.

Wulff, in varsta de 50 de ani,  se bucura de sprijinul coalitiei aflata la putere, formata din Uniunea Crestin Democrata / Crestin Sociala si Partidul Liber Democrat, care dispun impreuna de o  majoritate confortabila in Adunarea Federala, organul care il alege pe presedinte. Social-democratii si ecologistii l-au nominalizat pentru suprema functie in stat pe fostul militant pentru drepturile omului din defuncta RDG, Joachim Gauck.

Anuntul nominalizarii a fost facut joi seara de catre cancelarul Angela Merkel, la Berlin. Wulff conduce Saxonia Inferioara din 2003 si ar deveni cel mai tanar presedinte pe care l-a avut vreodata Germania. Pe linie de partid, el este adjunct al lui Merkel in CDU.

Acceptand nominalizarea, el a spus ca functia prezidentiala este "o mare datorie, cu responsabilitati mari," adaugand ca va incerca sa "aduca optimism in vremuri dificile."

Merkel a spus despre el ca a fost "intotdeauna curios in legatura cu oamenii, incercand lucruri noi si creative."

Liderul liber-democratilor, Guido Westerwelle, a spus ca Wulff este un om cu o "busola interioara clara."

Sursa: Deutsche Welle

 

 
Noua politica externa maghiara: consecinte pentru regiune si pentru UE PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Luni, 07 Iunie 2010 11:53

O analiza a unui think-tank maghiar releva schimbarile de politica externa care sunt de asteptat din partea Budapestei odata cu schimbarea guvernului. Noul cabinet Orban pare sa aiba optiuni extrem de pragmatice, atat in ceea ce priveste relatiile cu vecinii, printre care si Romania, dar si la nivelul UE. Un articol EurActiv Ungaria.

"De obicei, guvernele de dreapta ar fi adevarati reprezentanti ai minoritatilor maghiare din afara Ungariei. Noul guvern, respectand rezultatul referendumului asupra nationalitatii duale din 2006 si in ciuda propriilor ezitari de atunci in legatura cu structura institutionala a realizarii nationalitatii duale, ofera cetatenie dubla minoritatilor maghiare," - scrie directorul Institutului Europa Varietas, Andras Turke, intr-o analiza publicata chiar inainte de dezbaterea nationalitatii duale in Parlamentul Maghiar.

Turke, doctor al Universitatii Sorbona, prezice o schimbare radicala, la nivel de valori, aceasta fiind justificata de legea dublei cetatenii (adoptata pe 26 mai) si de reactiile din Slovacia.

Expertul in relatii internationale adauga ca politica externa practicata de Fidesz-KDNP ar putea avea drept rezultat o 'alianta' intre Romania si Ungaria, pentru ca Zsolt Nemeth, noul sectretar de stat pentru afaceri externe, "incearca sa intareasca relatiile cu presedintele Traian Basescu de ani de zile." Drept urmare a acestei politici externe a Fidesz, Turke scrie ca exista posibilitatea sa se puna problema autonomiei Tinutului Secuiesc (Szekelyfold).

Turke considera ca, in ciuda relatiilor deteriorate de dezbaterea din jurul nationalitatii duale si a Actului Limbii de Stat, Slovacia si Ungaria isi vor continua cooperarea economica, pentru ca aceasta implica "interese nationale" in ambele parti, in special cooperarea in domeniul conductelor de gaze.

"Desi ar putea parea gru de crezut, in afara de cooperarea bilaterala, noul guvern urmeaza sa isi urmeze principalul obiectiv de politica externa din cadrul regional. Printre prioritati, guvernul are o conceptie profunda a politicii central-europene, cu o alianta solida ungaro-poloneza," scrie expertul.

Turke il citeaza pe noul ministru de externe, Janos Martonyi, care vede vede evenimentul preluarii de catre Polonia a presedintiei Consiliului UE de la Ungaria (cele doua tari vor asigura presedintia rotativa in 2011) drept o "oportunitate istorica remarcabila". Pentru a recunoaste oportunitatea, este indispensabil ca cele doua state sa demonstreze interese comune, "precum infiintarea unei politici comune a UE in domeniul energiei, dezvoltarea de parteneriate de succes cu tarile estice si mentinerea diversitatii culturale si lingvistice in regiune."

Pe de alta parte, analiza arata ca Fidesz nu este inca de acord nci cu Nabucco, nici cu South Stream, ceea ce influenteaza relatiile dintre Ungaria si Rusia. Turke arata ca Fidesz pare sa opteze pentru diversificarea surselor si nu pentru diversificarea retelelor.

EurActiv.hu

 
Rusia doreste preturi stabile la petrol PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Luni, 07 Iunie 2010 11:52

 

Pentru economia rusa este important ca preturile la petrol sa fie stabile, totodata trebuie de avut in vedere ca, cresterea lor prea brusca scade motivarea spre reforme structurale, a declarat ministrul rus al dezvoltarii economice Elvira Nabiullina.  Daca vorbim despre influenta preturilor la petrol asupra economiei noastre,  trebuie sa mentionam ca pentru noi este important ca ele sa fie cat de cat stabile. Cel mai rau este atunci cand ele cresc prea repede sau scad prea repede, deoarece aceasta volatilitate a preturilor este suportata intr-un mod foarte sensibil de sectoarele economiei noastre , a adaugat Nabiullina.

Ministrul a subliniat ca,   In mod evident, atunci cand se stabilesc preturi mari la petrol, multi cred ca acest lucru va dura un timp indelungat si se poate trai, contand pe acest pret. In rezultat scade motivarea de a efectua reforme structurale si de a dezvolta alte sectoare ale economiei. Este greu de spus ce nivel al preturilor poate fi considerat normal pentru Rusia. Pentru noi este important sa nu pierdem imboldul catre reorganizarea structurii .

 

 
S-a prabusit pretul petrolului PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Luni, 07 Iunie 2010 11:49

Vineri pretul petrolului a scazut drastic. Conform rezultatelor tranzactiilor de pe bursa NYMEX pretul petrolului marca WTI a scazut cu 3,10 dolari - pana la 71,51 dolari pentru un baril. Petrolul marca Brent de pe bursa londoneza ICE a scazut cu 3,32 dolari pana la 72,09 dolari pentru un baril (-4,40%). Expertii sunt de parere ca scaderea preturilor la petrol a fost conditionata de inrautatirea situatiei din Europa dupa declaratia facuta de autoritatile ungare cu privire la existenta problemelor financiare, similare celor grecesti. Astfel Ungaria impreuna cu tarile PIGS (Portugalia, Italia, Grecia, Spania) a ajuns in randul tarilor, a caror situatie financiara proasta ameninta stabilitatea economiei europene.

Analistii privesc cu ingrijorare si la situatia Irlandei, Islandei si a Marii Biritanii.

Declaratiile autoritatilor ungare au dus la scaderea euro fata de dolarul SUA pana la nivelul minim al anului 2006 (iar cresterea dolarului duce de obicei la scaderea preturilor exprimate in dolari la marfuri si servicii). O alta presiune asupra pietei au exercitat-o informatiile cu privire la situatia somajului din SUA. Conform datelor Ministerului Muncii din SUA numarul locurilor de munca cu exceptia sectorului agricol a crescut cu 431 mii in timp ce se astepta o crestere de 515 mii de locuri de munca.

Totodata rezervele de petrol si produse petroliere din SUA continua sa ramana la un nivel deosebit de inalt ultima oara aceasta tara a detinut o astfel de cantitate de combustibil in secolul XX.

 
PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Luni, 07 Iunie 2010 09:37

 Una dintre publica?iile ruse, Kommersant scrie n leg?tur? cu lista favori?ilor desemnat? de Kremlin n alegerile preziden?iale din RM, care ar urma s? se desf??oare n noiembrie. Kommersant i nominalizeaz? pe Marian Lupu, pre?edintele PDM, Valeriu Pasat, dar ?i, n premier?, pe liderul PLDM, Vlad Filat.

Moscova n ultima perioad? demonstreaz? deschidere n rela?ia cu liderul liberal democrat Vlad Filat. La 21 mai, Putin s-a ntlnit cu Filat n timpul summit-ului CSI. Ministrul de externe Iurie Leanc? a anun?at anterior c? la sfr?itul lunii va avea loc o ntlnire bilateral? Filat-Putin.
Marian Lupu este apreciat de publica?ie ?i etichetat ca un politician care "aranjeaz? pe deplin" puterea de la Moscova, amintind de ntlnirea lui Medvedev cu Lupu ?i de acordul de colaborare ntre PD ?i partidul puterii din Rusia "Edinaia Rossia".

Ce ?ine de Partidul Comuni?tilor, Kommersant relateaz? c? reprezentan?ii forma?iunii viziteaz? destul de des Moscova ?i se ntlnesc cu oficialii ru?i de diferit rang, doar c?, pn? n acest moment, PCRM nu ?i-a desemnat propriul candidat.
Spa?iu a fost alocat ?i pentru prezentarea lui Valeriu Pasat, care recent a declarat c? ?i creez? propriul partid pentru alegerile din toamna 2010. Kommersant scrie despre Pasat c? acesta ar fi un du?man personal al lui Voronin ?i cu rela?ii puternice n cercurile politice de la Kremlin.

Nu s-a declar? nimic cu privire la ceilal?i candida?i la func?ia de pre?edinte din noiembrie, dup? organizarea referendumului din septembrie.
Amintim c? potrivit legisla?iei n vigoare, pre?edintele ??rii era ales de c?tre Parlament, ns? AIE dore?te s? modifice art. 78 din Constitu?ie, care va permite alegerea direct? a ?efului statului pn? la sfr?itul anului 2010, iar aceast? propunere este sus?inut? de comunitatea european?.

Sursa: Politcom

 
<< Început < Anterior 2141 2142 2143 2144 2145 2146 2147 2148 2149 2150 Următor > Sfârşit >>

Pagina 2145 din 2177

LoginArhiva de articole

< Februarie 2018 >
Lu Ma Mi Jo Vi Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        

Reclama

Donatie PayPal

Puteti dona prin PayPal pentru a ajuta acest site:

Amount: